Ga verder naar de inhoud

Iedereen roze vanbinnen

De collectie ‘don’t hide, we are all pink on the inside’ is ontstaan in 2021 met een eerste werk ‘iedereen roze vanbinnen’. Dankzij dit werk ben ik geselecteerd voor een groepstentoonstelling in Expo Leuven die doorging in april en mei 2023. In 2022 en 2023 is de rest van de collectie tot stand gekomen.

Iedereen roze vanbinnen

2021. Ik wou graag schilderen maar merkte dat ik geen schilderstechnieken bezat. Ik deed maar wat.

Met het werk ‘iedereen roze vanbinnen’ werd ik onverwacht en vanuit een onbevangenheid gekozen voor een groepstentoonstelling in Leuven. Het was mijN enigste schilderij tot dan toe en met 1 schilderij trek je toch niet naar een expo. Ik moest aan de slag voor een hele collectie, maar hoe? Dan maar roeien met de riemen die ik had: ik werkte met pure kleuren, zodat ik mijn hoofd niet moest breken over mengtechnieken. De rest ging op gevoel met een pot blauw en een pot magenta (roze dus) in de hand.

Het idee achter dit titelwerk? Verstop je niet. De wereld zou een pak rooskleuriger zijn als we ons allemaal wat kwetsbaarder zouden opstellen. Dat zou zo krachtig zijn! Want we zijn allemáál roos vanbinnen.

Dit werk is verkocht.

Af-grond

De hele collectie heeft een donkere neerslachtige kant, maar straalt tegelijk ook hoop uit en de wil om te groeien en vooruit te gaan. Mijn roze werken symboliseren allemaal een kracht om mij kwetsbaar op te stellen, om los te breken van vastgeroeste paadjes waar ik niet in pas en mij over te geven aan een toekomst die turbulent en onzeker kan zijn, doch heel passend bij mij.

Af-grond heeft zéker die betekenis. We zien een jonge vrouw op de rand van een blok. Ze is ontdaan van haar kleren en dat staat symbool voor haar kwetsbaarheid en oprechtheid. Ze zit best wankel en dat maakt dat ze twee kanten op kan. Ze kan zich inpassen in het barbieroze plaatje, in het wit kader. Onderuit zakken. Veilig. Of ze kan gaan waar de zwaartekracht haar leidt, de afgrond in. Onbekend, maar wel met háár stroom mee, met háár energie. Vooruit. Zonder wit kader. Zonder hokje.

Dit werk is verkocht.

Onder-druk

De jongedame heeft het gehad met de druk op haar schouders. Ze moet wel effe loslaten. Het gordijn rond haar zijn voor mij alle mensen, de hele samenleving die haar omringt. De ene roze de andere blauw, enkele tinten en wat beweging, maar ze staan allemaal rechtop. Zij staat in het midden, in volle spotlight. Niet rechtop. Ze bezwijkt. Want wil niet of roze of blauw zijn. Ze voelt zich allebei en rechtop staan is vermoeiend.

Dit werk is voor alle mensen die soms het gevoel hebben dat ze niet passen in onze maatschappij, die het gevoel hebben te moeten beantwoorden aan verwachtingen, onder druk gezet en die op zoek zijn naar hoe ze zichzelf kunnen zijn.

De titel? Onderdruk is de bloeddruk wanneer het hart zich ontspant. Die oempf tussen twee hartslagen.

Grondbeginselen

Acrylverf op papier - 60 x 40cm - 2023.

Deze en enkele andere uit de collectie ‘iedereen roze vanbinnen’ zijn te bekijken vanaf 28/4 en heel de maand mei in een groepstentoonstelling van @expoleuven telkens op do, vrij en zaterdag. Heel welkom!

In de knoop

Acrylverf op papier - 60 x 40cm - 2023.

Deze en enkele andere uit de collectie ‘iedereen roze vanbinnen’ zijn te bekijken vanaf 28/4 en heel de maand mei in een groepstentoonstelling van @expoleuven telkens op do, vrij en zaterdag. Heel welkom!

Gebonden

Acrylverf op papier - 60 x 40cm - 2023.

Voor dit schilderij ben ik door een gans proces gemoeten. Of het eindresultaat wat waard is, laat ik aan de toeschouwer over. Feit is dat ik immens veel geleerd heb. Ik begon er vol twijfel aan. Ik had het gevoel dat het niet zou lukken, wist niet welke penseelstreek eerst te zetten, laat staan de volgende. Na twee dagen sukkelen liet ik het staan en vertrok naar de academie. Waar ik gelijkgezinden vond die begrepen waar ik door ging en die vooral de boel relativeerden: who cares. Do your thing! Daags nadien trok ik die schildersezel terug naar me toe. Ik werkte verder. Zette stevigere penseelstreken neer. Zocht naar de kwaliteit die ik zelf erg belangrijk vindt. Ging op zoek naar de juiste kleurmengeling.

Er valt nog veel te leren, dat is zeker. Gelukkig maar, het is de reis ernaartoe die nu net zo interessant is.

Pink?

De kleur is bedoeld om het idee te versterken, een extra dimensie te geven aan de dynamiek in het werk en in elk geval de aandacht nog meer op het onderwerp en de emotie te leggen.
Ik werk graag met deze twee of drie basiskleuren. Magenta (roze) en blauw voelen voor mij krachtig en puur. De essentie. Back to basic.

Roze is ook de kleur waar ik als kind een echte afkeer van had! Dat was zo meisjesachtig. Barbies waren roze en ik had niets met Barbies. En dus zéker niets met roze! Hihi. Weerstand!

P!nk is dan weer een artiest die mij enorm heeft geïnspireerd. In 2019 zag ik haar live op Werchter. En ze heeft mijn leven veranderd. Ik stapte van die wei en wist één ding wel zeker: ik ging meer mezelf zijn.