Ga verder naar de inhoud

Over hoe ik kunstenaar werd

Ik ben op zoek naar stoer, sexy, eigenzinnig en getroebleerd. Heel wat docenten zijn gekomen en gegaan. Ik heb geleerd hoe leren kijken de kunst van het tekenen vormt. Het wordt tijd om eens goed naar binnen te kijken en mijn eigen docent te worden. Wie ben ik, wat teken ik. Ik probeer in al mijn werk te laten zien dat we ons niet moeten verstoppen, dat de wereld beter zou zijn als we ons allemaal wat kwetsbaarder zouden opstellen. Dat zou zo krachtig zijn!

De zoektocht is wat mij betreft echt pas begonnen, ook al teken ik al 40 jaar.
De eerste 20 jaar zijn er heel wat docenten gekomen en gegaan. Zo heb ik veel plezier beleefd in de tekenacademie de ‘Meiboom’ in Halle. Na het middelbaar wou ik mijn kans wagen en een beetje onverwacht werd ik toegelaten tot Hogeschool Sint-Lucas in Gent. Ik volgde de Grafische Vormgeving, waar ik vooral enorm geïnspireerd werd door tekenaar Gerda Dendooven. Ze was een voorbeeld voor mij en illustraties bij boeken, tijdschriften, …dat vond ik wel wat.

Voor een carrière in de kunst bleek het echter nog even te vroeg. Het universum had nog wat anders voor mij in petto. Ik zei in 2000 vaarwel tegen Sint-Lucas en begaf mij naar Leuven om mij te verdiepen in de geografie en vervolgens 15 jaar in de stadsontwikkeling. Ik heb het gevoel dat ik daar echt iets heb kunnen betekenen. En samen met de toenmalige Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck toch echt een steen heb verlegd in de rivier.

Tien jaar later begon het weer te kriebelen: ik schreef mij in voor avondschool tekenkunst in de academie van Mechelen bij Ludwig en Marit. Wat heb ik daar veel geleerd en een super tijd beleefd. Nadat tien jaar eerder Gerda en mijn docent waarnemingstekenen best wel potentieel in mij zagen, begreep ik nu ook van Ludwig en Marit dat mijn tekenwerk er niet naast zat!

But life goes one. In 2010 wordt Thijs geboren en twee jaar later komt mijn dochter ter wereld. Het is een cliché maar zoals dat gaat met clichés schuilt er ook veel waarheid in, kinderen doen je anders kijken naar de wereld. Je ziet jezelf in een ander perspectief en beseft dan pas hoe magisch de mens en de natuur in elkaar steken. Dat doet pas verwonderen! Mijn interesse in de mensheid groeit. Er passeren veel boeken de revue over onze psyche, over relaties, over de kracht van onze kwetsbaarheid. Ik durf stellen dat er een nieuwe wereld voor mij open ging. Een oneindige wereld: elk individu, elke mens stuk voor stuk is onnoemelijk interessant.

2020. Corona. Nog een cliché: het doet wat met een mens. Geen cliché, de waarheid. Iedereen denkt in termen van voor en na. Ik ook. We werden verplicht om terug te plooien op onszelf. Er kwam tijd vrij en zo gebeurt het dat ik terug een schetsboek en een potlood ter hand neem. Ik ontdekte opnieuw hoe tof dat eigenlijk is. Hoe rustgevend en bevredigend. In oktober van dat jaar spoort Kristof mij aan om mee te doen met #apaperaday van Kunstwerkt: gedurende heel de maand oktober postten enkele honderden kunstenaars elke dag een tekening op Instagram. Ik liet het niet meer los. Er gaat nog zelden een dag voorbij dat ik niet teken

De drang om daar iets mee te doen, om iets te betekenen voor andere mensen met mijn talent, begint te groeien. Mijn hoofd zit stilaan vol energie en goesting om professioneel iets uit te bouwen. Zo vol… dat het allemaal wat te veel wordt. Stenen proberen verleggen, thuiswerken en weinig mensen zien om te kunnen ventileren en tegelijk een tekencarrière voor het grijpen zien… dat bleek niet houdbaar. Ik had tijd nodig om dit even vanop een afstand te bekijken. April 2021 werd ik 40. Een prachtige leeftijd! Het is nu dat het nog allemaal kan gebeuren. Dat ik er nog helemaal voor kan gaan! Waarom wachten? Op wat? Op wie? Dus hakte ik een moeilijk knoop door. Ik gaf een van de mooiste jobs ter wereld op en zei vaarwel tegen by far de beste werkgever. Sinds eind mei 2021 ben ik zelfstandige. Mijn zaak ‘Atelier Sarah Tresignie’ werd geboren.

Op moment van schrijven is de zomer gepasseerd. Mijn hoofd zit vol ideeën en ik sta te springen om de koe bij de horens te vatten. Mijn eerste expo staat voor de deur eind van het jaar en ik ben blij die samen met Kristof (Instagram @kristofino) en Niki (http://oog.one/) te mogen doen.


Hartelijk dank om mijn verhaal te lezen. Ik hoop dat ik van betekenis kan zijn voor jou en voor veel andere mensen, met dit verhaal en met alle verhalen die ik nog zal vertellen via mijn collecties. Neem zeker eens een kijkje op de website. Aarzel niet om me aan te spreken als je een tekening wil op jouw maat of als je iets kwijt wil.

  • 1989-1999 deeltijds kunstonderwijs ‘meiboom’ in Halle
  • 1999-2000 Grafische vormgeving Sint-Lucas Gent
  • 2008-2010 tekenkunst Academie Mechelen